Naši saveti za
uštedu energije

Uvek postoji način

da uštedite energiju

Thumbnail Image 1

U kuhinji

Zagrevajte samo onu količinu vode koja Vam je potrebna za kafu, čaj ili nešto drugo

  • Gasni gorionik na štednjaku ne palite pre postavljanja posude.
  • Kuvajte sa poklopcem na posudi kada god je to moguće, jer kuvanje u poklopljenoj posudi smanjuje potrošnju gasa i do 30 %.
  • Podesite plamen štednjaka tako da ne prelazi dno posude.
  • Plamen treba da bude svetao, jasno određene i stabilne forme, oko tamnog plavo – zelenkastog jezgra. Nemiran, trom, čađav i dug plamen ukazuje na nepotpuno sagorevanje.
  • Korišćenjem ekspres lonca za pripremu jela smanjuje se potrošnja gasa i do 50 %.
  • Kada jelo proključa, smanjite plamen do granice ključanja.
  • Nemojte kuvati u posudi znatno manjeg prečnika od prečnika plamena na gorioniku.
  • Ne pripremajte hranu u količini vode većoj od potrebne.
  • Koristite električni grejač vode jer je zagrevanje vode brže i zahteva manje energije od zagrevanja vode u posudi na šporetu.
  • Kod pečenja su posebno efikasne rerne sa ventilatorom koje mogu uštedeti 10 – 15 % energije.
  • Vrata rerne držite što kraće otvorena jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 % toplote.
  • Rernu možete isključiti i 10 minuta pre kraja pečenja jer rerna duže zadržava toplotu pa će vaše jelo biti ispečeno, a dodatno ćete uštedeti energiju.
  • Zaprljane rerne troše više energije od onih koje se redovno čiste.
  • Nikada ne ostavljajte gasni štednjak ili rešo u radu bez povremenog nadzora.

Frižider i zamrzivač

Redovno uklanjajte naslage leda iz Vašeg frižidera ili zamrzivača.

  • Podesite temperaturu Vašeg frižidera na 3°C do 5°C. Niža temperatura ne znači i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti 10 – 15 %.
  • Ne stavljajte toplu hranu u frižider. Ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je tek onda stavite u frižider. Time nećete dogrevati frižider pa mu neće trebati dodatna energija da održi radnu temperaturu.
  • Vrata frižidera ne držite otvorena duže nego što je potrebno i obavezno proverite da li ste ih dobro zatvorili.
  • Odmrzavajte hranu prvo u frižideru, pa tek onda na sobnoj temperaturi, jer na taj način će zamrznuta hrana pri odleđivanju hladiti drugu hranu u frižideru.
  • Frižider i zamrzivač postavite na što hladnijem mestu, nikako blizu šporeta, radijatora ili bojlera. Takođe, treba izbegavati izloženost ovih uređaja sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije. Svaki stepen manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%.
  • Obavezno ostavite dovoljno prostora između zadnjeg dela frižidera ili zamrzivača i zida kako ne bi došlo do pregrevanja kondenzatora i kompresora čime se povećava potrošnja električne energije.
  • Redovno proveravajte da li vrata frižidera dobro dihtuju. Vremenom se šarke na vratima frižidera pokvare ili diht guma ostari pa vrata ne dihtuju dobro.
  • Povremeno očistite od prašine zadnji deo frižidera gde se oslobađa toplota, jer zaprljane cevi otežavaju prelaz toplote što uzrokuje veću potrošnju električne energije.
  • Izaberite onu veličinu frižidera i zamrzivača koja odgovara potrebama vaše porodice. Imajte u vidu da ovi kućni uređaji rade tokom cele godine, a da električnu energiju troše bez obzira da li su puni ili prazni.
  • Kupujte kućne uređaje energetskog razreda A++ jer oni štede i do 40 % više električne energije od uređaja energetskog razreda D.
Thumbnail Image 2
Thumbnail Image 3

Mašine za pranje veša i posuđa

Pri pranju koristite odgovarajuće aditive (soli) za sprečavanje stvaranja
naslaga kamenca

  • Probajte da mašine za pranje veša i posuđa koristite samo kada su skroz napunjene.
  • Pranjem posuđa u mašini troši se do 60 % manje energije i do 85 % manje vode nego pri ručnom pranju.
  • Kada god možete koristite ekonomični program na vašoj mašini za pranje posuđa.
  • Izbegavajte program sušenja posuđa u mašini jer dodatno troši energiju.
  • Uvek izaberite program pranja veša sa najnižom temperaturom dovoljnom da veš bude kvalitetno opran. Današnja sredstva za pranje uspešno uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama.
  • Ukoliko možete izbegavajte sušenje veša u mašini, i sušite ga na vazduhu.

Grejanje

Pokušajte da smanjite Vaše grejanje za stepen ili dva

  • Kod izmenjivača toplote protočnih i akumulacionih grejača vode – bojlera, kao i cirkulacionih kombinovanih gasnih kotlova (grejanje i sanitarne voda) i gasnih kotlova samo za grejanje, naslaga kamenca deblja od 0,5 mm povećava potrošnju gasa za 20 %. Posao čišćenja vodene strane primarnog i sekundarnog izmenjivača od kamenca poverite ovlašćenom serviseru u intervalima po uputstvu proizvođača gasnog aparata (na kraju grejne sezone), odnosno najmanje jednom godišnje.
  • Koristite gasne peći koje imaju ugrađen termostat koji reguliše njen rad, čime se izbegava pregrevanje prostorije.
  • Termostat za regulaciju unutrašnje (sobne) temperature, podesite na projektovanu temperaturu koja iznosi 20 – 22°C. Za svaki stepen više, povećava se potrošnja prirodnog gasa i do 6%.
  • Korišćenjem sobnog termostata sa automatskim tajmerom i kompenzacijom spoljne temperature pomoću senzora, možete smanjiti potrošnju gasa i do 10 %, u odnosu na sisteme bez regulacije.
  • Održavajte ove temperature u prostorijama: dečija i dnevna soba 20 – 22°C, kuhinja i spavaća soba oko 18°C, kupatilo 24°C, hodnik i predsoblje 15°C.
  • Preko dana kada nema nikoga kod kuće podesite temperaturu sobnog termostata na 16°C, a za vreme godišnjeg odmora na 10°C. Noću je najbolje da smanjite temperaturu za oko 5°C. Možete da podesite grejanje na nižu temperaturu, već dva sata pre odlaska na spavanje.
  • Ne prekrivajte grejna tela, jer to značajno umanjuje njihovu efikasnost. Zavese ili nameštaj ispred grejnog tela deluju kao termoizolcija. To znači da se troši energija, a prostorija se ipak ne zagreva, jer je sprečena cirkulacija toplote u prostoriji. Učinak grejanja u tom slučaju nije maksimalan, te je neophodno podesiti grejanje na višu temperaturu, što povećava troškove grejanja.
  • U objektima sa visokim plafonima, postavljanje police odmah iznad radijatora pomaže da se toplota usmeri ka sredini prostorije, kako ne bi odmah odlazila naviše ka plafonu.
  • Kod provetravanja prostorije bolje je da na kratko vreme potpuno otvorite prozor i izvršite provetravanje (oko 10 minuta), nego da ga dugo držite pritvorenim. Kroz pritvoreni prozor ulazi malo svežeg vazduha, ali izlazi puno toplote. Isključite grejanje dok provetravate prostoriju.
  • Nepodešenost plamena gorionika (manja ili veća količina vazduha za sagorevanje od potrebne, zaprljani delovi gorionika i ložišta i dr.) znatno povećavaju utrošenu količinu gasa. Čišćenje i podešavanje, treba da izvrši ovlašćeni serviser pri redovnom godišnjem servisu Vašeg gasnog aparata.
  • Loše odabran tip gorionika za određeno ložište i dimovodnu instalaciju negativno utiče na potrošnju gasa i vašu bezbednost.
  • Dimnjak treba da bude odgovarajućih tehničkih karakteristika (svetli otvor i visina), čist i prohodan – bez gareži i eventualno ptičijeg gnezda na vrhu.
  • Jedan od osnovnih koraka za smanjenje troškova grejanja je investicija u moderan gasni kondenzacioni uređaj. Ovi uređaji štede i do 15 % energije u odnosu na novije kvalitetne konvencionalne kotlove, a čak i do 40 % u odnosu na gasne uređaje iz 80-tih i 90-tih godina, koji su imali on-off regulaciju plamena, pilot plamen, priključak na dimnjak, itd.. Preporuka je da se izvrši zamena uređaja starijih od 15 godina, jer se zbog ostvarenih ušteda u utrošenim količinama prirodnog gasa, ova investicija vrati za najviše 2 do 3 godine.
  • Izvršite odzračivanje Vaše instalacije grejanja. Čim grejanje počne da "žubori", nema neometane cirkulacije vode i raspodela toplote u grejnim telima nije ravnomerna. Iz grejnih tela mora da se ukloni vazduh.
  • Izvršite izolaciju cevi Vaše instalacije grejanja, koje prolaze kroz negrejane prostorije.
  • Ukoliko ste u mogućnosti, zamenite radijatorske ventile na vašim grejnim telima, termostatskim ventilima sa termo glavom, koji regulišu temperaturu u svakoj prostoriji u kojoj se nalaze. Na ovaj način moguće je uštedeti i do 20 % energije potrebne za grejanje. Termostatske ventile nemojte ugrađivati na grejna tela u prostoriji u kojoj je ugrađen sobni termostat.
  • Noću bi trebalo samo da smanjite temperaturu grejnog tela, ne da ga potpuno isključite, da se prostorija ne bi potpuno rashladila. Rashlađenoj prostoriji je za ponovno zagrevanje potreban veći protok vode za grejanje, a samim tim i više energije.
  • Smanjite temperaturu grejnog tela u prostoriji u kojoj niko ne boravi ili boravi povremeno.
  • Noću bi trebalo navući zavese, roletne i žaluzine, jer to sprečava brzi gubitak toplote, smanjuje promaju i ulazak hladnog vazduha.
  • Vodite računa da Vam prozori i vrata dobro dihtuju, u suprotnom je veliki gubitak toplote. Nepropustljive fuge na prozorima i vratima su neizostavne za štedljivi rad sistema grejanja. Pre grejne sezone treba proveriti fuge i eventualno ih zameniti.
  • Toplotni gubici kroz prozore i spoljna vrata iznose i do 50 % toplotnih gubitaka objekta. Zamenom stare dotrajale stolarije novom, sa dvostrukim ili trostrukim staklom čiji je međuprostor ispunjen vazduhom ili inertnim gasom, smanjićete transmisione i ventilacione gubitke, a poboljšaćete zvučnu izolaciju Vašeg objekta. Ova investicija će Vam se vratiti za dve do tri sezone grejanja, kroz smanjene račune za bilo koji energent.
  • Dobro izolovan objekat troši manje energije za grejanje zimi, kao i za hlađenje leti. Postavljanjem toplotne izolacije sa spoljne strane zida debljine 10 cm, rešićete i probleme s kondenzacijom pare (od kuvanja, tuširanja, sušenja odeće) koja se javlja zbog niske temperature zida, a sprečićete nastanak gljivica i plesni. Takođe će i toplotni komfor u prostoru biti bolji zbog povećane temperature spoljašnjeg zida. Toplotnom izolacijom Vašeg objekta možete ostvariti i do 15 – 40 % uštede na računima za grejanje.
Thumbnail Image 4
Thumbnail Image 5

Topla voda

Tuširajte se do 10 minuta

  • Temperaturu pripreme tople sanitarne vode na protočnom zagrejaču vode, kombinovanom kotlu, ili akumulacionom bojleru podesite do najviše 60°C.
  • Za jedno kupanje se potroši se količina tople vode kao za tri tuširanja, zato se tuširajte, ne kupajte se u kadi.
  • Redovno čistite Vaše uređaje za pripremu tople vode od naslaga kamenca.
  • Zatvorite slavinu kada se brijete ili perete zube.
  • Zamenite gumice na slavinama koje cure.
  • Izolujte cevi za toplu vodu.

Struja

To što koristite "štedljive" sijalice, ne znači da možete duže da ostavite uključeno svetlo. Uvek ih isključite kada odlazite iz prostorije

  • Gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite.
  • Koristite sijalice različitih jačina za različite potrebe.
  • Koristite "štedljive" sijalice. One traju i do 10 puta duže od običnih, a troše tri do četiri puta manje električne energije.
  • Proverite da li su svi električni uređaji izvađeni iz utičnica kada ih ne koristite. Neki uređaji i dalje troše energiju kada su priključeni, čak i ako su oni sami isključeni.
  • Uvek isključite računar kad ga ne koristite. Ako ga ipak morate ostaviti uključenim, isključite monitor jer on troši više od pola energije celog sistema.
  • Screen saver ne štedi energiju. Uključivanje i isključivanje računara ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računar. Isključivanjem računara i monitora produžavate životni vek komponenti i štedite energiju.
Thumbnail Image 6